The Muslim malay diaspora in Canada: A case of Muslim agency and global civility

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

As the world is becoming more shaken by the complexity and choas of a postnormalist globalized world system, the question of identity and belonging becomes all the more important to address, as people look for grounding and a stable quality of life in times of uncertainty. This thesis examines the theoretical framework of transterritoriality and global civil society, and how they are manifested in preformative agency, locally and globally through the ethnographic study of a small group in the Muslim Malay Canadian diaspora residing in Ontario, Canada. The study explores the negotiations of the normative discourses of the hybridity of identity shaped by the Malay traditions, Islamic faith, and Western Canadiannes, members of the community embrace. I attempt to contribute to improving the recognition of Muslim Asians as active agents of global civil society. Members of the diaspora practice their agency in combating the clash of civilizations narrative, through forms of subtle quiet activism, such as volunteerism, social work, occupational choices, and political participation including other forms of artistic agency derived from their traditions such as the disciplinary performativity of the Malay martial arts, silat, or the dressing of traditional Malay wear. The ethnography suggests that there is a tug-of-war between adopting transterritorial ideals of global trends, yet a need for stability and home making through territoriality. This happens as diasporas redefine their traditions that accompanies them in a new homeland. In addition to highlighting the role religion plays in grounding the community in the face of cultural ordeals. Thus, introducing through a transmodern theoretical framework, that challenges eurocentricity, the role the discursive tradition of adab plays in affecting the civil conduct of the diaspora as agents of a global civil society.
Dünya, postnormalist küreselleşmiş bir dünya sisteminin karmaşıklığı ve kaosuyla daha da sarsıldıkça, insanlar belirsizlik zamanlarında istikrarlı bir yaşam kalitesi ve zemini aradığı için kimlik ve aidiyet, ele alınması gereken daha önemli bir sorular haline geliyorlar. Bu tez, Kanada'nın Ontario eyaletinde ikamet eden Müslüman Malay Kanadalı diasporasındaki küçük bir grubun etnografik çalışma yoluyla, bölge-ötesi ve küresel sivil toplumun teorik çerçevesini ve bunların yerel ve küresel olarak performatif faillikte nasıl tezahür ettiklerini incelemektedir. Bu çalışmada, topluluğun üyelerinin benimsediği Malay gelenekleri, İslam inancı ve Batı Kanadalılığı tarafından şekillendirilen kimlik melezliğine dair normatif söylemlerin müzakerelerini inceleniyor. Müslüman Asyalıların küresel sivil toplumun aktif temsilcileri olarak tanınmasına katkıda bulunmaya çalıştım. Diasporanın bir parçası olan Malaylar; gönüllülük, sosyal hizmet, mesleki seçimler ve siyasi katılımla birlikte disipliner performans ve kendi geleneklerinden türetilen Malay dövüş sanatları, silat veya geleneksel Malay kıyafetlerinin giydirilmesi gibi diğer sanatsal aracılık biçimleri de dahil olmak üzere güç algılanan sessiz aktivizm biçimleri aracılığıyla medeniyetler çatışması anlatısı ile mücadelede kendi failliklerini uygularlar. Bu etnografik çalışma, küresel eğilimlerin bölge-ötesi ideallerini benimsemek ile bölgesellik yoluyla istikrar ve yuva kurma ihtiyacı olduğu arasında bir halat çekme yarışı olduğunu öne sürüyor. Bu, diasporaların kendilerine eşlik eden geleneklerini yeni bir memlekette yeniden tanımlamasıyla olur. Dinin, toplumu kültürel zorluklar karşısında zemin bulmasında oynadığı rolü de vurgular. Böylece, Avrupa merkezliliğe meydan okuyan modern ötesi bir teorik çerçeve aracılığıyla, adabın söylemsel geleneğinin küresel bir sivil toplumun temsilcileri olarak diasporanın sivil davranışını etkilemede oynadığı rolü tanıtır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Agency, Performativity, Global Civil Society, Malay, Muslim, Canadian, Ajans, Performans, Küresel Sivil Toplum, Malay, Müslüman, Kanadalı

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

El-Zamel, S. (2021). The muslim malay diaspora in Canada: A case of Muslim agency and global civility. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.