Para politikası araçları ve makro ihtiyati tedbirlerin kredi büyümesi üzerine etkileri: banka büyüklüğü ve kredi türünün önemi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

PESA

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
İktisat Bölümü, başta Türkiye ve çevre ülkeler olmak üzere küresel ekonomileri anlayan, var olan sorunları analiz ederken, iktisadi kuramları ve kavramları yetkin ve özgün bir şekilde kullanma becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada, Türk bankacılık sektörü bilanço verisi kullanılarak, 2002Ç4-2015Ç1 döneminde uygulanan para politikası araçları ve makro ihtiyati politikaların kredi büyümesi üzerindeki etkileri panel veri tahmin yöntemiyle incelenmektedir. Söz konusu etkiler, önceki çalışmalardan farklı olarak, banka büyüklüğü ve kredi türü ayrımında ele alınmaktadır. Çalışmanın bu ayrım gözetilerek yapılmasının nedeni, uygulanan para politikası araçları ve makro ihtiyati tedbirlerin, büyük ve küçük bankaların aktif ve pasif kompozisyonunda görülen farklılıklar nedeniyle, kredi türüne de bağlı olarak, kredi büyüme oranları üzerinde asimetrik bir etki yaratma olasılığıdır. Tahmin sonuçları, politika faizindeki 1 yüzde puan artışla ifade edilebilecek daha sıkı bir para politikası duruşunun, büyük bankaların toplam kredi büyümesini 0,46-0,49 yüzde puan, bireysel kredi büyümesini ise 0,88-0,94 yüzde puan azalttığını göstermektedir. Buna karşılık, bulgular, daha sıkı bir makro ihtiyati politika duruşunun, küçük bankaların toplam, bireysel ve ticari kredi büyüme oranlarını yavaşlattığına, büyük bankaların ise sadece bireysel kredi büyüme oranlarında düşüşe neden olduğuna işaret etmektedir.

This study analyzes the effects of monetary policy tools and macro prudential measures on credit growth during 2002Q4-2015Q period by using Turkish banking sector balance sheet data and panel data estimation methods. Unlike earlier studies, these effects are examined with an asset size and credit type breakdown. This breakdown is necessary as the differences observed between big and small banks with respect to their asset and liability composition can cause monetary and macro prudential policies to have asymmetric effects on credit growth rates, depending on the credit type. The estimation results show that a tighter monetary policy manifested by 1 percentage point increase in the policy rate reduces total credit growth rate of big banks by 0.46-0.49 percentage points while the consumer credit growth of big banks declines by 0.88-0.94 percentage points. On the other hand, a tighter macro prudential policy slows down credit growth of small banks for all credit types, whereas for big banks, the deceleration is observed only in consumer credits.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bankacılık Sektörü, Kredi, Para Politikası, Bilanço

Kaynak

ICPESS Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Abbasoglu, O. F., Genç İleri, Ş. ve Mimir, Ş. (2018). Para politikası araçları ve makro ihtiyati tedbirlerin kredi büyümesi üzerine etkileri: banka büyüklüğü ve kredi türünün önemi. ICPESS Kongresi, 28-30 Haziran 2018.

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren