Stodolsky, Volkan Yıldıran

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili SOBİAD Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Adı Soyadı

Volkan Yıldıran

İlgi Alanları

İslam Hukuku, Nahiv, Belagat, Hadis Usulü, Kelam, İslami Bioetik

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Yayın
    Physician’s juristic role
    (Oxford University Press, 2018) Stodolsky, Volkan Yıldıran; Khoiwadia, Mohammed Amin; Stodolsky, Volkan Yıldıran; İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
    This article discusses the normative and descriptive aspects of the physician’s juristic role and responsibilities according to Islamic law. In discussing the normative aspect of the physician’s juristic role in Islamic bioethics, one must first distinguish the juridical aspect of Islamic bioethics from bioethical views of Muslims. While the juridical aspect of Islamic bioethics is based upon the SharTah, the divine law revealed to the Prophet Muhammad, and the hermeneutic principles established to study and apply its norms and commands to concrete situations, bioethical views of Muslims may not necessarily be based upon this revelation. It is therefore possible for a Muslim physician to view the role of the physician based on bioethical opinions formulated by non-Muslims without referring to revelation.
  • Yayın
    [Book Review]: “The Logic of Law Making in Islam: Women and Prayer in the Legal Tradition”
    (Darul Qasim, 2018) Stodolsky, Volkan Yıldıran; İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
    In this monograph, Sadeghi attempts to explain the legal thought of ?anafi jurists in the post-formative period, which he defines as “the period after the birth of the ?anafi legal tradition in the second/eighth century (p. 4).” The thesis of the book can be best summarized in his own words: “The reasons jurists give for the laws (“legal reasons”) adapt to accommodate the laws, and the laws adapt under the pressure of social conditions.” However, the default state is that laws do not change due to legal inertia.