Tarih Bölümü, çok-yönlü, disiplinler-arası, mukayeseli ve sosyolojik bir zenginlik üretmeyi; bu suretle, gerek Avrupa-merkezci veya Batı-merkezci, gerekse dar Osmanlı-Türk odaklı yaklaşımları aşmayı amaçlamaktadır.
(Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık, 2018) Berktay, Halil; Berktay, Halil; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Türk solunun en çok tartışılan yönünü ve Türk soluna getirilen en önemli eleştiriyi yerlilik kavramı ve solun Türk halkının kutsal değerleri ile olan ilişkisi oluşturdu. Bu zamana kadar hiçbir zaman parti bazında sosyalist kimlikle iktidara gelemeyen Türk solunun en önemli temsilcilerinden biri de CHP oldu. Peki, CHP gerçekten bir sol parti miydi? Bu konuyu Prof. Dr. Halil Berktay’la konuştuk. “CHP’nin solla ilişkisi, kendisini solda tanımlaması, ortanın solu veya sosyal demokrat kavramlarının ortaya çıkmasıyla başladı” şeklinde konuşan Berktay, hem dünyada solun ortaya çıkışı hem de CHP’nin sol ile ilişkisi adına önemli şeyler söyledi.
(Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 2024) Berktay, Halil; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Kaynaklarla gireyim. Başlığımda “iki komünist şairin 20. yüzyıl destanları” dediğim eserler şunlar: Nâzım Hikmet, Memleketimden İnsan Manzaraları ve aslında onun içinde bir bölüm olan, ama ayrı bir kitap olarak da yayınlanan Kuvâyi Milliye; Pablo Neruda, Canto General (Genel Şarkı veya Genel Türkü). Nâzım için, Adam Yayınları'nın Memet Fuat yönetiminde 1987'de başlayan edisyonlarını; Pablo Neruda içinse Jack Schmitt'in 1991'de yayınlanan İngilizce çevirisini (daha doğrusu, İngilizcesinden kendi yaptığım Türkçeleştirmeleri) kullanacağım…