Doko, Enis

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili WoS Profili Scopus Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
Bölüm, uluslararası standartlarda nitelikli bilgi üretmeyi, özellikle İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve fenomenoloji geleneğini merkeze almayı ve bu meyanda felsefi bilgi üretilmesini amaçlamaktadır. Batı'da gelişen felsefenin soy kütüğünde sadece Yunan, Helenistik ve Hıristiyan değil, İslam felsefi mirası da yer almaktadır.

Adı Soyadı

Enis Doko

İlgi Alanları

Din Felsefesi, Bilim Felsefesi, Fizik Felsefesi, Soğuk Atom Fiziği

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Yayın
    Is the theory of evolution compatible with Islam?
    (The Leiden University Shii Studies Initiative (LUSSI), 2021) Doko, Enis; Doko, Enis; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
    Perhaps the most significant problem in science-religion interaction in the Muslim world is the reconciliation of Islam and Evolution. Usually, the response of Muslims is either to reject Human evolution (or evolution in general) or try to reinterpret the scriptures to make them in accord with the theory of evolution. The first approach contradicts modern science, specifically the genetic data suggesting that humans share a common ancestor with apes. On the other hand, the second approach fails to convince the more traditionally oriented scholars who insist on more traditional readings of the scripture. In this talk, I am going to take the middle ground and try to argue that the traditional readings of the Muslim scriptures are logically compatible with the theory of evolution. I will present two possible scenarios. First, the “double creation model,” which involves scenarios at which Adam is created twice, of which one is described by scripture and the other one is described by science. As a result, scriptural creation is consistent with science. Second the “two ancestors model,”, which argues that humans have both specially created Adam as ancestor as well as beings which share common ancestors with other living things. I will not argue for these models, rather I will use them as a defense, in the sense of defenses used in the context of the problem of evil, against “the evolutionary problem for the traditional reading of the scriptures.”
  • Yayın
    İsbâtı Vâcib problemine çağdaş ve alternatif yaklaşımlar
    (Süleyman Demirel Üniversitesi, 2021) Doko, Enis; Doko, Enis; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
    Bu tebliğde Tanrı’nın varlığı konusuyla ile ilgili olan İsbâtı Vâcib ve buna alternatif yaklaşımlarla ilgili çağdaş görüşleri inceleyeceğiz. Doğrudan dine iman etmenin rasyonelliğini ele almadan önce Tanrı’ya iman etmekle ilgili çağdaş literatürdeki farklı birkaç görüşe göz atmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. Tanrı’ya iman farklı şekillerde anlaşılabilir. Bazı örnek görüşler şöyledir: 1. Önermesel Yaklaşım: Bu görüşe göre iman, inancın bir türü ya da alt dalıdır. Buna göre Tanrı’ya iman etmek “Tanrı’ya inanmaya” eşdeğerdir. Bir dine iman etmek demek, o dinin esaslarını oluşturan önermelere inanmak, diğer bir deyişle bu önermelere “inanma” denen zihinsel yaklaşımı sergilemektir. Diğer bir deyişle kişinin bir dine iman etmesi demek, o dinin temel önermelerinin doğru olduğu kanaatini taşıması demektir. Elbette ki bu görüş savunucusu iman etmeyi, diğer inanç türlerinden ayıracak başka kriterler getirebilir. Ancak bu görüşün tüm alt dalları iman etmeyi belli önermelere inanmayla ilişkili görür…
  • Yayın
    Modern fizik açısından Ateizmin eleştirisi
    (Uluslararası İslam Düşüncesinde Ataizm Eleştirisi Sempozyumu, 2018) Doko, Enis; Doko, Enis; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
    Tebliğimizde Allah’ın varlığı lehinde modern fizikteki sonuçlara dayanan öncüller içeren dört adet bağımsız delil incelenecektir. Birinci argümanımız evrenin zamanda başlangıcına dayanan Hudus delilidir. Bu argüman evrenin maddi olmayan, zaman ve mekân dışında bir zihin tarafından yaratıldığını göstermeye çalışmaktadır. İkinci argümanda, evrenin yaşam için hassas ayarlı olmasından hareketle, evrenin bir tasarlayıcısı olması gerektiği gösterilmeye çalışılacaktır. Üçüncü argümanda, evrenin sadece yaşam için değil, keşfedilebilirlik ve teknoloji için de hassas ayarlı olduğunu ve bundan hareketle evrenin temel sabitlerini ayarlayan bir tasarlayıcı olması gerektiğini göstermeye çalışacağız. Dördüncü ve son argümanda, matematiğin doğası ve evrenin matematiğe uygunluğundan hareketle, sonsuz kapasiteli, zaman-mekân dışında evreni matematiği uygun bir şekilde yaratan/tasarlayan bir zihin olduğu sonucunu savunmaya çalışacağız. Bu dört argüman başarılı ise teizm rasyonel bu bir pozisyondur ve Allah’a inanç gerekçelendirilmiş bir inançtır.