Contested sovereignty: The relation between the state and the religious field in Egypt during the pandemic 2020/2021

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Coronavirüs krizinin ilk kıvılcımı ile bu yeni virüs, bilim, sağlık, insan, din ve devlet arasındaki ilişki hakkında birçok soruyu beraberinde getirdi. Pandemi, virüsün varoluşsal bir güvenlik tehdidi oluşturması nedeniyle dini hatırlamayı gerekli kıldı. Ancak, modern devletin dine başvurması, yalnızca tarihsel olarak dini kontrol etmek ve kapsamını belirlemek için kurulan dini kurumları aracılığıyladır. Bu tez, pandeminin patlak vermesi sırasında Mısır'daki dini kurumların geri çağrılmasını ve dini kurumlar ile devlet arasındaki iktidar mücadelesinin dinamiklerini tartışmaktadır. Nazih Ayubi'ye (1996) göre Mısır'daki devlet, dini kurumların pandemiyi kontrol altına alması için daha fazla alan sağlama konusunda bir ikilemle karşı karşıya kaldı; ancak bu durum, devletin genişleyen hâkimiyeti nedeniyledir. Bu tez Bourdieu'nun dini alan teorisine başvurularak pandemi sırasında devlet, toplum ve dini kurumlar arasındaki bu etkileşimi üç rekabet düzeyinde analiz etmektedir. Bu üç rekabet düzeyi şunlardır: 1) Dini alanı ve resmi din kurumlarını tekelleştiren devlet, 2) resmi dini kurumlar ve 3) resmi dini kurumlar ve resmi olmayan dini aktörler. Bu analiz, devletin toplumsal egemenliğine yaptığı vurguyu dikkate alsa da, devleti tartışmalı bir nesne ve bir mücadele alanı olarak görmektedir. Bu sebeple mücadelenin analizi çeşitli düzeyleri içerir: 1) fetvalar, zekat ve toplumun ahlaki liderliği açısından sosyal düzey (2) camiler açısından mekansal düzey, (3) anayasa açısından yasal düzey ve (4) uluslararası düzey ve medya düzeyi.
With the first spark of the Coronavirus crisis, the novel virus opened many questions about the relationship between science, health, people, religion, and the state. The pandemic made it necessary to recall religion because the virus posed an existential security threat. According to Norris and Engelhardt (2004), religion flourishes where people lack existential security. However, the invocation of religion by the modern state is only through its religious institutions, which were established historically to control religion and define its scope. The thesis discusses the recall of religious institutions in Egypt during the outbreak of the pandemic according to maps and the dynamics of the struggle for power between religious institutions and the state. According to Nazih Ayubi (1996), the overstating State in Egypt faces a dilemma to provide more space for religious institutions to participate in controlling the pandemic; however, this will be on the account of the extending domination of the state. By applying Bourdieu's theory of the religious field, the thesis analyzes these maps of interactions between the state, society, and religious institutions during the pandemic on three levels of competition between (1) the State that monopolizes the religious field and official religious institutions, (2) among official religious institutions, and (3) official religious institutions and non-official religious actors. Although the analysis considers the state's emphasis on its social dominance, it views the state as a contested object and an arena of struggle. Therefore, the analysis of struggle includes various levels; (1) social level, in terms of fatwas, zakat, and the moral leadership of society, (2) spatial level, in terms of the mosques, (3) legal level, in terms of the constitution, and (4) international level and media level.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Dini Kurumlar, Salgın, Religious Institutions, Overstating, Pandemic

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ali, A. (2021). Contested sovereignty: The relation between the state and the religious field in Egypt during the pandemic 2020/2021. (Unpublished master's thesis). Ibn Haldun University Civilization Alliance Institute, İstanbul.