Turkey labour market: Real-time data collection and insights

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Still, there is a conventional approach for collecting data on the dynamics of the labour market, such as salary variation, supply and demand, mobility, or insights into educational needs and knowledge workers. Hence, more than the traditional survey analysis method is needed and can mislead the reality as we are in an era of exponentially increasing data. This thesis aims to propose a data collection methodology in real-time, data patterns, and architecture to deal with day-to-day labour market variation in Turkey. During one year of regular data collection, more than 314 thousand job titles in 2760 occupations are analysed regarding the pay gap, education, and preferences. The results show that Turkey's labour market is shifting, especially after the Covid-19 effect on the skilled-based economy, digital transformation, and payroll distribution index in the upcoming years.
İşgücü piyasasının dinamikleri sık sık değişilmesine rağmen, veri toplama yöntemleri henüz geleneksel metodoloji ile yapılmaktadır. Bu geleneksel anket analizlerin yeterli olmadığı nedeniyle ücret değişimi, işgücü arz ve talep veya eğitim ihtiyaçlar gibi faktörler doğrudan veriye ulaşma konusunda büyük hatalar içerebilir. Bu nedenle veriye dayalı karar çağında olduğumuz devirde artık teknoloji dönüşüm ile çözüm bulmalıyız. Bu tezin temel hedefi, Türkiye'deki reel işgücü piyasasını araştırarak, büyük veri toplama metodolojisi, veri kalıpları ve mimari önermeyi amaçlamaktadır. 2021-22 haftalık düzenli veri toplama sürdürerek, 314 bin iş ilanı incelendi ve maaş açıklığı, yetenek ve piyasa öngörülerini araştırıldı. Sonuçlar, Türkiye'nin işgücü piyasasının önümüzdeki yıllarda özellikle covid-19 etkisi ile, sektörde ve iş pozisyon arasında, yeni becerileriyle önem verilmesine, piyasa verilerin öngürü ve analizini kısa vade olarak bir standard uygulanmasını ve özel istatisktik öngürü ile analizlerini önermektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Big-Data Collection, Employability, Labour Market Data, Skill-Based Economy, İstihdiam, İş Piyasası, İşgücü Verileri, Yeteneğe Dayalı Ekonomi

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Farajijobehdar, V. (2022). Turkey labour market: Real-time data collection and insights. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.