Lübnan siyasal sisteminin açık ve kapalı medeniyet yaklaşımları

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2017

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada, medeniyet kavramına getirilen açık ve kapalı medeniyet yaklaşımının siyasi ve hukuki düzlemdeki teorik çerçevesini ve bu iki yaklaşım arasındaki farkı ortaya koyarak, bu yaklaşımın ışığında modern dönemde iki medeniyet yaklaşımını da tecrübe etmiş hususi bir vaka olarak Lübnan Devleti’nin son 200 yıllık tarihindeki siyasi olayları ve hukuki gelişmeleri ele alınmıştır. Açık ve kapalı medeniyet yaklaşımlarının Batı ile dünyanın geri kalanı arasındaki kırılmanın düzlemini yansıtması ve bu kırılmaya rehber oluşturabilecek bir yaklaşım olarak Recep Şentürk tarafından ortaya konmuştur. Bu anlamda Lübnan tarihinin 1860-1920 yılları arasında huzurlu geçen, açık medeniyet yaklaşımının modern devlet sistemi ile uyumlu yapısını gözlemlediğimiz mutasarrıflık dönemi incelenecektir. İkinci olarak Birinci Dünya Savaşı sonrasında Fransız mandası altında geçen 1920 ile 1943 yılları arasındaki kapalı medeniyet paradigmalarının bir idare sistemi oluşturmaya çalıştığı ve Batı medeniyet düşüncelerinin yerleşik medeniyet anlayışı yerine ikame edilmeye çalışıldığı dönemi; üçüncü kısımda ise Lübnan’ın Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1943 sonrasından bugüne değin artık yerleşmiş bulunan kapalı medeniyet yaklaşımının siyasi ve toplumsal düzlemdeki sonuçları anlatılıp, sonuç bölümünde bu iki yaklaşım karşılaştırılacaktır.
In this thesis, the political events and legal developments in the last 200 years of the Lebanon have been discussed as a case of experiencing the open and close civilizations approaches in the modern period. Firstly, the theoretical framework of the open and closed civilization approach to the concept of civilization and the difference between these two approaches is trying to be revealed. It is introduced by Recep Senturk that the open and closed civilization approaches reflect the plane of the break between the West and the rest of the world and that it can guide this breakdown. In this sense, we will examine the period of mutasarrifate in Lebanese history, between the years 1860-1920, where we have observed the harmonious structure of the open civilization approach with the modern state system. Secondly, the period of the closed civilization paradigms between 1920 and 1943 under the French mandate, after World War I, attempted to establish an administrative system and the attempt was made to substitute Western civilizations’ for established understanding of civilization; In the third part, the political and social consequences of the closed civilization approach, which has been settled since 1943, when Lebanon gained its independence from France, will be explained and these two approaches will be compared in the conclusion.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Lübnan, Medeniyet, Osmanlı, Devlet, Toplum, Din, Lebanon, Civilisation, Ottoman, State, Society, Religion

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çakır, K. (2017). Lübnan siyasal sisteminin açık ve kapalı medeniyet yaklaşımları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, İstanbul.