İbn Haldun Üniversitesi

This article is a study of the social and political works of Ibn Khaldun, a famous 14th-century Muslim historian, philosopher, and scholar. His insights into the field of social dynamics of international relations were widely acclaimed and still influence current scholars. Ibn Khaldun's methodof history was distinctive, which is emphasizing how social institutions and human behavior shaped historical facts. The Muqqddima, his seminal work, offered a thorough examination of the cycles and patterns of human behavior and the evolution of society,especially in the area of international relations. Ibn Khaldun's Asabiya, Umran, Rural and Urban life, State, and Power are his most fascinating works, and his Umran can be considered a universal civilization. His concepts still help us understand the complexity of human behavior and social development, especially in international relations.
Bu makale, 14. yüzyılda yaşamış ünlü Müslüman tarihçi, filozof ve akademisyen İbn Haldun'un sosyal ve siyasi eserleri üzerine bir çalışmadır. Uluslararası ilişkilerin sosyal dinamikleri alanındaki görüşleri büyük beğeni toplamış ve günümüz akademisyenlerini hala etkilemektedir. İbn Haldun'un tarih metodu, sosyal kurumların ve insan davranışlarının tarihsel olguları nasıl şekillendirdiğini vurgulayan kendine özgü bir metottur. İbn Haldun'un ufuk açıcı eseri Mukaddime, özellikle uluslararası ilişkiler alanında insan davranışının döngüleri ve kalıpları ile toplumun evriminin kapsamlı bir incelemesini sunmuştur. İbn Haldun'un Asabiye, Umran, kırsal ve kentsel yaşam, devlet ve iktidar en etkileyici eserleridir ve Umran'ı evrensel bir medeniyet olarak kabul edilebilir. Onun kavramları, özellikle uluslararası ilişkilerde insan davranışının ve sosyal gelişimin karmaşıklığını anlamamıza hala yardımcı olmaktadır.

Ibn Khaldun, Historical Sociology, Contribution, Social Dynamics, International Relations, İbn Haldun, Tarihsel Sosyoloji, Katkı, Toplumsal Dinamikler, Uluslararası İlişkiler

İbn Haldun Çalışmaları Dergisi

Fedayee, M. J. (2023). Ibn Khaldun's contribution to the study of the social dynamics of international relations. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 8(2), 91-103. https://doi.org/10.36657/ihcd.2023.108