The victim children: Portrayals of children characters in war films

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Başarılı bir film, onun hikayesi ve karakterlerine bağlıdır. Bunun bir sanat filmi ya da ticari film olup olmadığı önemli değil. Son birkaç on yılda film izleyicilerine yönelik önemli kitle iletişim kanallarından biri olarak ortaya çıktı. İzleyicilerin yüreğine dokunan hikaye, hikaye anlatımı tarzı ve görselleştirme izleyicilerin düşüncesine egemen olmaktadır. Piyasada binlerce savaş filmi var. Savaş filmi hikayesinin çoğu, sadece tarihsel, ideolojik, propaganda ve kahraman karakter algısına değil, aynı zamanda zaferlere veya mağdur ya da kurbanlara odaklanır. 1922'de Mussolini, Lenin'i "Sinema en güçlü silahtır" diyerek tekrarlamıştır. Eğer şiir, fotoğraf, resim, heykel sanatı vb. gibi diğer sanat eserleri ile karşılaştırılabilir ise sinema, videografi ve ses tasarımı ile gerçek duygu birleşimi nedeniyle izleyiciyi yönlendirme ve motive etme gücüne sahiptir. Temel olarak, savaş film hikayeleri trajik dram ile dertli bir mit taşır. Aristoteles'in şiirsel teorisine göre, her trajedide katarsis ve olumsuz duygular vardır ve olumsuz duygu izleyicinin dikkatini çok kolay çeker. Bu nedenle savaş mağduru ya da kurban çocuk karakterleri savaş filmi hikayesinden izleyicileri etkiler. Çünkü sinema filmi görsel-işitsel bir retoriktir ve izleyicilerinin kafasında bir görüntü yada imaj oluşturabilmesi için birçok yeteneğe sahiptir. Savaş filmlerindeki mağdur ya da kurban çocuk karakterleri sadece izleyiciler için etkili bir karakter değil, aynı zamanda retorik ve hikaye anlatma gücü ile savaş mağduru çocuklara doğru sempati duyma konusunda güçlü yeteneklere sahiptir. Bu tez, çocuk karakterlerin savaş mağdurları olarak gösterdiği farklı beş savaş filminde nitel, anlatısal analiz araştırma yöntemlerini kullanarak tartışmasını açıklamaktadır.
A successful film depends on its story and characters. It does not have to be an art film or a commercial film. In the last few decades, the film emerged as one of the important mass media channels to the audiences. It is dominating the viewer's minds by heart touching story, storytelling style, and visualization. There are thousands of war films in the market. Most of the war film story focuses not only on historical, ideological, propagandistic, and hero character perception but also on victories or victims. In 1922, Mussolini echoed Lenin in proclaiming that "The cinema is the most powerful weapon". Cinema has the power to divert and motivate the audience because of the real feel combination with videography and sound design. Suppose a film is compared to the other artwork like a poem, photography, painting, sculpture art, etc. Basically, War film plots bear mournful myth with tragic drama. According to Aristotle's poetic theory, every tragedy has catharsis and negative emotions. And negative emotion catches the audience's attention very easily. That is why war victim children characters influence the audiences from the war film plots. Because cinema film is an audiovisual rhetoric and it has many abilities to make images to the audiences. The victim children characters in the war films are influential characters for the audiences. They have strong abilities to make sympathy for the war victim children with rhetoric and storytelling power. This thesis describes its arguments by using qualitative, narrative analysis research methods on different five war films, where children characters are portrayed as war victims.

Açıklama

YÖK Tez No: 652572

Anahtar Kelimeler

Radyo-Televizyon, Radio and Television, Sinema, Cinema

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Khan, N. A. (2020). The victim children: Portrayals of children characters in war films. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, İstanbul.