Okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile yenilikçi okul geliştirme arasındaki ilişkisinin incelenmesi

dc.authorid0000-0002-5509-2112
dc.contributor.advisorParlar, Hanifi
dc.contributor.authorKızılgül, Tuğba Tülin
dc.date.accessioned2024-04-22T06:18:24Z
dc.date.available2024-04-22T06:18:24Z
dc.date.issued2023
dc.departmentİHÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractDünyanın 21. yüzyıla girmesiyle birlikte küresel bir paradigma değişimi ve geçişi içerisine girdiğini görmekteyiz. Okul yöneticileri değişimi yönlendiren, başlatan ve sürdüren reaktif yaklaşım ve ani meydana gelecek değişimleri önlemek için proaktif yaklaşıma sahip olmalıdırlar. Bu doğrultuda okul yöneticileri değişimin sinyalini önceden fark etmeli, okuldaki tüm paydaşlarla birlikte kurumu ve toplumu değişim sürecine hazırlamalıdır. Bu araştırmada okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile yenilikçi okul geliştirme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemi ile tasarlanan çalışmada veri toplama aracı olarak okul müdürleri 21. yüzyıl becerileri ölçeği ve yenilikçi okul geliştirme ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada Türkiye' de ilkokul, ortaokul ve lisede (devlet/özel) görev yapmakta olan 475 öğretmene ulaşılmıştır. Çalışmada verilerin analizinde SPSS 26.0 Statistic programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerinin cinsiyet, yaş aralığı, mesleki kıdem, branş, öğrenim durumu, okul seviyesi ve okul türü gibi faktörlere bağlı olarak 21. yüzyıl becerileri ölçeği puanlarında ve alt boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Aynı şekilde, katılımcıların yenilikçi okul geliştirme ölçeği puanları da cinsiyet, mesleki kıdem, öğrenim durumu ve çalışma süresine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Ancak, veli alt boyutunda sınıf öğretmenlerinin puanları diğer branşlara göre daha yüksek bulunmuştur. Okul türüne göre yapılan değerlendirmede ise öğrenci alt boyutunda özel okulda öğrenim gören öğrencilerin yenilikçi okul algısı resmi okulda öğrenim gören öğrencilere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Öğrenci ve veli alt boyutlarında ise ilkokul düzeyindeki katılımcıların puanları diğer okul seviyelerine göre anlamlı şekilde yüksek çıkmıştır. Bu sonuçlar, öğrenci ve veli ilişkilerinde daha fazla yenilikçilik gerektiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın, okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile yenilikçi okul geliştirme arasındaki ilişkilerin incelenmesi yoluyla alan yazına önemli katkılar yapacağı öngörülmektedir.
dc.description.abstractSchool administrators should have a reactive approach that directs, initiates and maintains change, and a proactive approach to prevent sudden changes. In this context, in this study, school administrators' 21st century. According to the findings, it was aimed to examine the relationship between school principals' skills and innovative school development, and according to the findings, school principals' gender, age range, professional seniority, branch, education level, school level and school type, depending on factors such as 21st century. No significant difference was found in the scores and sub-dimensions of the skills scale. Likewise, the innovative school improvement scale scores of the participants did not show a significant difference according to gender, professional seniority, educational status and working time. However, the scores of classroom teachers in the parent sub-dimension were found to be higher than in other branches. In the evaluation made according to school type, on the other hand, in the student sub-dimension, the innovative school perception of the students studying at a private school was found to be higher than the students studying at a public school. In the student and parent sub-dimensions, the scores of the participants at the primary school level were significantly higher than the other school levels. These results revealed that more innovation is needed in student and parent relations.
dc.identifier.citationKızılgül, T. T. (2023). Okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile yenilikçi okul geliştirme arasındaki ilişkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2815
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHHHKDCE5BXbAOsmtEXOdEb3sA4euIsUwsYlCzQrVqtpK
dc.identifier.yoktezid846375
dc.institutionauthorKızılgül, Tuğba Tülin
dc.institutionauthorid0000-0002-5509-2112
dc.language.isotr
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject21. Yüzyıl Becerileri
dc.subjectOkul Yöneticisi
dc.subjectYenilikçi Okul Geliştirme
dc.subject21st Century Skills
dc.subjectSchool Administrator
dc.subjectInnovative School Development
dc.titleOkul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile yenilikçi okul geliştirme arasındaki ilişkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeThe relationship between school managers' 21st century skills and innovative school development
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
846375.pdf
Boyut:
2.58 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: