Üniversite öğrencilerinde yeme farkındalığının dikkat eksikliği, hiperaktivite, depresyon ve anksiyete belirtileri ile ilişkisinin incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Yeme farkındalığı, fiziksel ve duygusal hislerin farkında olarak yeme olarak tanımlanmaktadır. Yeme farkındalığının birtakım psikolojik faktörlerle ilişkisi son yıllarda yapılan çalışmalarla önem kazanmış olsa da depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik belirtilerle ilişkisine yönelik yapılmış kapsamlı çalışmaların sayısı azdır. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde yeme farkındalığının depresyon, anksiyete ve dikkat eksikliği hiperaktivite belirtileri ile ilişkisini incelemek ve bu kapsamda yeme farkındalığının yordayıcılarını tespit etmektir. Örneklem 998 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada, Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi (YAB-7), Hasta Sağlık Anketi (PHQ-9), Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS) ve 13 maddelik sosyodemografik form kullanılmıştır. Sosyodemografik değişkenler ile ölçekler arasındaki farkın test edilebilmesi için bağımsız örneklemler t–testi ve tek yönlü ANOVA analizleri yapılmıştır…
Mindful eating is defined as eating by being aware of physical and emotional sensations. Although the relationship between mindful eating and some psychological factors has gained importance in recent years, the number of comprehensive studies on its relationship with psychiatric symptoms such as depression and anxiety are scarce. The aim of this study is to examine the relationship of mindful eating with depression, anxiety and attention deficit hyperactivity symptoms in university students and to determine the predictors of mindful eating in this context. The sample consisted of 998 participants. Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30), Generalized Anxiety Disorder Test (GAD-7), Patient Health Questionnaire (PHQ-9), Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale (ASRS), and a 13-item sociodemographic form were used in this study. In order to test the difference between sociodemographic variables and scales, independent samples t-test and one-way ANOVA analyzes were performed…

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Anksiyete, Depresyon, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite, Yeme Farkındalığı, Anxiety, Attention Deficit Hyperactivity, Depression, Mindful Eating

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Tarakçıoğlu, M. F. N. (2022). Üniversite öğrencilerinde yeme farkındalığının dikkat eksikliği, hiperaktivite, depresyon ve anksiyete belirtileri ile ilişkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.