Urban spaces and contentious action in the Syrian cities

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Despite the great momentum of the Syrian revolutions, big cities in Syria like Damascus and Aleppo- unlike the situation in Tunisia or Egypt- appeared to be pushed aside from the revolutionary scene. Despite the fact that the uprising in Syria was inspired by the events in the broader Arab world, the revolutionary action differed in its tactics of mobilization and in its spatial nature right from the beginning. The big blanket thrown by the term "Arab spring" at the beginning, led to overlooking or downplaying many factors. However, it is because of this framing many themes and features were contrasted and compared for analysis or theory building, such as state structures, or armies' structures even sometimes overlooking the urban divergence. In the literature on Syria, the ongoing upheaval and the militarized complexities has seized the most attention. Less attention has been given to the onset of the revolution, particularly to the social fabric in relation to the urban fabric and the logics of action of the different urban settings that varied internally and also in comparison to the broader Arab spring scene. By mapping space, forces and contention in the four main cities in Syria (Damascus, Aleppo, Homs and Hama), this study examines the social networks of the different settings and their place mainly in relation to other settings in order to interpret the logics of action at the onset of the revolution of the different urban settings in the Syrian cities. Keywords: Urban settings, Contentious action, Mobilization; Space, Networks.
Suriye devrimlerinin muzzam hareket gücüne rağmen, Tunus veya Mısır'daki durumun aksine, Şam ve Halep gibi büyük Suriye şehirleri devrim sahnesinden bir kenara itilmiş gibi görünmektedir. Suriye'deki ayaklanmalar Arap dünyasındaki daha kapsamlı olaylardan ilham almış olsa da Suriye, en başından beri devrimci eylemleri, seferberlik taktikleri ve mekansal doğası bakımından farklılık göstermiştir. Devrimlerin başlangıcında "Arap baharı" kavramı ile olayların üzerini örten büyük örtü pekçok faktörün gözden kaçırılmasına veya küçümsenmesine neden olmuştur. Bununla birlikte, bu sınırlandırmanın sonucunda analiz ve teori inşası için karşılaştırmalar yapılan devlet veya askeri yapılar gibi pek çok husus ve nitelik kentsel ayrışmayı kimi zaman gözden kaçırmıştır. Suriye literatüründe en çok dikkati çeken konu süregiden büyük değişimler ve askerileştirilen karmaşık yapılar olmuştur. Devrimin başlangıcına, özellikle kentsel doku ile ilişkili olarak sosyal dokuya ve hem kendi içinde hem de daha geniş çaplı Arap baharı olaylarının yaşandığı mekanlara kıyasla değişiklik gösteren farklı kentsel alanların eylem mantığına daha az dikkat edilmiştir. Bu çalışma, Suriye şehirlerindeki farklı kentsel alanların devriminin başlangıcındaki eylem mantığını anlamlandırmak adına Suriye'nin dört ana kentindeki (Şam, Halep, Humus ve Hama) mekan, güç ve ihtilaf haritasını çıkararak, farklı ortamların sosyal ağlarını ve temelde bu ağların diğer alanlarla olan ilişkisini incelemektedir. Keywords: Kentsel Alan, İhtilaflı Eylem, Seferberlik, Mekan, Ağlar.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Networks, Space, Urban Settings, Ağlar, İhtilaflı Eylem, Kentsel Alan, Mekan, Seferberlik, Contentious Action, Mobilization

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Shamy, L. (2021). Urban spaces and contentious action in the Syrian cities. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.