Exploring the contributions of islamic thought to psychotherapy: A thematic analysis of Islamically integrated psychotherapy practitioners

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The religion of Islam has never been seen as only a set of certain practices and beliefs in any period of time since its beginning. On the contrary, Islam has built a civilization that encompasses all of life and draws perspectives on human belief in every aspect. While this civilization built ontological basis on human existence, it also focuses on the processes of obtaining information epistemologically. The relationship between religion and life has been severed in the modern period and this rift has expanded in every field of the social sciences. Psychology, which is one of these fields, is on the verge of abandoning religion or spirituality. Although the foundations of this break are deeper and more philosophical, it is a much more practical way to start from its reflections. Islamic thought, which can make a significant contribution especially in terms of psychotherapy, is currently ignored and not given enough attention. In this study, thematic analysis of interviews with 8 therapists who incorporate Islamic principles into their psychotherapy was conducted. A total of 22 themes were found in 5 categories. These five categories (integration of specific methods of Islamic thought into psychotherapy, integration of specific methods of other therapy methods with the Islamic psychology approach, difficulties in transferring Islamic thought to therapy, importance of applying Islamic thought to the therapy setting and the contributions of transferring Islamic thought to the therapy environment in clinical psychology) are analysed and discussed within this dissertation. Finally, the contributions of these themes to the current situation and future were discussed.
İslam dini, teşekkül etmeye başladığı dönemden itibaren hiçbir zaman diliminde yalnızca belirli pratikler ve inanç bütünü olarak görülmemiştir. Bunun aksine İslam, hayatı bütünüyle kuşatan ve hayatın her alanında insana inanç üzerinden bir perspektif çizen bir medeniyet inşa etmiştir. Bu medeniyet ontolojik olarak insanın varlığına dair tespitlerde bulunurken, epistemolojik olarak da bilgi edinme süreçleri üzerinde kurallar koymuştur. Bununla birlikte, din-hayat ilişkisi modern dönemde ciddi bir kesintiye uğramış ve sosyal bilimlerin her alanında bu kesinti daha da genişlemiştir. Bu çalışma, İslam düşüncesinin psikoterapi alanına sağlayabileceği katkı üzerinde durmaktadır. Araştırma çerçevesinde İslam düşüncesi ile psikoterapiyi bir arada düşünmeye çalışan 8 terapist ile yapılan görüşmelerin tematik analizi yapılmıştır. İslami kavramların terapi tekniği olarak entegre edilmesi, diğer terapi metotlarının entegre edilmesi, İslam düşüncesinin terapiye aktarılmasındaki zorluklar, İslam düşüncesinin terapi ortamına uygulanmasının önemi ve İslam düşüncesinin terapi ortamına aktarılmasının klinik psikolojiye katkıları başlıklarıyla 5 kategoride 22 temaya ulaşılmıştır. Çalışma çerçevesinde bu temaların modern literatürdeki gelişimi ve gelecek çalışmalara katkıları tartışılmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Islam, Psychology, Psychotherapy, Islamic Psychology Thematic Analysis, İslam, Psikoloji, Psikoterapi, İslami Psikoloji Tematik Analiz

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Cinisli, M. F. (2021). Exploring the contributions of islamic thought to psychotherapy: A thematic analysis of Islamically integrated psychotherapy practitioners. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.