The quest of kabir: Conscience as poetry in pre-modern India

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Pre-modern India, also known as the Bhakti period, is a crucial period in Indian history. Kabir, as an oral poet, is the most remarkable figure of this period. Many scholars, particularly historians, have differed in assessing Kabir within a broader historical context. However, no scholar has tried yet to study Kabir from the civilization perspective. That is what I intend to do in this thesis and while doing so, I argue that Kabir's poetry embodies muhabbate-e kul and represents a civilizational metaphor or conscience that was achieved in pre modern India. To support my argument, I invoke Marshall G S Hodgson’s projection of Islamicate highlighting three figures in unity in the Indian subcontinent: Kabir, Akbar, and Abu’l Fazl. Akbar, the Mughal Emperor, and his advisor-cum-historian Abu’l Fazl developed sulh-e kul (universal peace). Both intended to establish muhabbate-e kul(universal love) that was based on the conscience developed by Kabir. Thus, muhabbate-e kul embodies and justifies Hodgson’s neologism of Islamicate civilization…
Bakti ismiyle de bilinen modern öncesi devir, Hindistan tarihinde çok mühim bir yere sahiptir. Kabir bir ozan olarak bu devrin en göze çarpan simalarındandır. Birçok bilgin, özellikle tarihçiler, Kabir’i daha geniş bir tarihsel bağlam içinde değerlendirirk en birbirinden farklılaşmıştır. Ancak henüz hiçbir bilgin Kabir’i medeniyet perspektifinden incelememiştir. Benim bu tezden murâdım hem Kabir’i medeniyet perspektifinden ele almak hem Muhabbeti’l-Kül konseptinin onda tecessüm ettiğini ve modern öncesi Hindistan'da ulaşılmış olan seviyeyi temsil eden bir medeniyet metaforu veya vicdanı olduğunu iddia etmektir.Bu iddiamı desteklemek içinse Marshall G. S. Hodgson'ın Islamicate projeksiyonuna atıfla Hindistan alt kıtasından üç figüre başvuruyorum: Kabir, Babür İmparatoru Ekber Şah ile onun, Sulhü’l-Kül mefhumuyla tanınan danışman ve vakanüvisi Ebu’l-Fazl ibn Mübarek. Hem Ekber Şah hem de Ebu’l-Fazl, Kabir’den ilhamla Muhabbeti’l-Kül konseptini kurmak için azmettiler ki bu esasında Hodgson’un Islamicate medeniyeti icadını doğrular niteliktedir…

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Asabiyya, Barzakh, Bhakti-Sufi Network, Islamicate Civilization, Kabir, Muhabbat-e Kul, Asabiye, Berzah, Bakti-Sufi Ağı, Islamicate Medeniyet, Muhabbeti’l-Kül

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kumar, R. (2021). The quest of kabir: Conscience as poetry in pre-modern India. (Unpublished master's thesis). Ibn Haldun University Alliance of Civilizations Institute, Istanbul.