Connections of mental disorders and psychological wellbeing with religious attitude and religious struggle

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Din insan yaşamını dini inanış, değerler, uygulamalar, ve deneyimler yoluyla etkileyen temel unsurdur. Son yıllarda dindarlık ile ruhsağılığı arasındaki muhtemel ilişki üzerinde artan bir ilgi görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Üniversite toplumundaki 18 ile 40 yaşları arasında olanlarla psikolojik bozukluk belirtileri ve psikolojik iyi oluş ile dini tutum ve dini çelişki arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla, 269 örneklemin içinde bulunan 174 kadın (%65) ve 91 erkeklerden (%34) oluşan katılımcılara PERMA Ölçeği, DSM-5 Klinik Semptom Tarama Ölçeği, DSM-5 Kişilik Envanteri kısa formu, Ok-Dini Tutum Ölçeği ve Dini Çelişki Ölçeği uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yaşlı insanlar dini tutumla; düşük eğitim seviyesi dini çelişki ile ilişkili; yüksek gelir ve eğitim düzeyi psikolojik iyi oluşla; ve psikolojik bozukluklar genç yaşta olan insanlar ve düşük gelir ve eğitim seviyesi ile ilişkili bulunmuştur. Dini tutum öfke, mani, anksiyete, somatik, psikoz, hafıza sorunu, disosiyasyon ve olumsuz duygulanım hariç diğer psikolojik bozukluklarla negatif yönde ilişkili olduğu, ve başarı ile olumsuz duygular hariç psikolojik iyi oluşla pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Buna karşılık, dini çelişkinin mani ve madde kullanımı hariç diğer psikolojik bozuklarla pozitif yönde ilişkili, ve psikolojik iyi oluşla negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Dindar insanların şeytani çelişki ve ahlaki çelişki hariç az dini çelişki yaşadığı, ve psikolojik iyi oluşun mani ve madde kullanımı hariç düşük seviyeli psikolojik bozukluk semptomlarıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Önceki literatür araştırmalarınla büyük oranda tutarlılık gösteren bu araştırmadaki bulgulara göre şu sonuca varılabilir; dindarlığın hayata dair temel yapılandırma sağladığı ve ruh sağlığını olumlu yönde etkilediği ancak dine bağlı çelişki içinde olmak ruhsağlığını olumsuz yönde etkilediği şeklindeki görüş desteklenmektedir. Araştırma bulgularına dayalı olası açıklamalar ve doğurgular sunulmuş ve araştırmanın sınırlılıkları tartışma bölümünde ele alınmıştır.
Religiosity is a fundamental element in human lives that influences behavior, emotions and cognition, through religious beliefs, values, practices, and experience. Recently, it appears to gain an increasing attention for its potential relationship with mental health indicators. The aim of this study was to investigate the relationship between mental disorder symptomatology and psychological wellbeing of University samples aged from 18 to 40 years in terms of religious attitude and religious struggle. To address this issue PERMA Profiler Scale, DSM-5 Self-Rated Level 1 Cross-Cutting Symptom Measure, the brief form of Personality Inventory for DSM-5 Measure, Ok-Religious Attitude Scale, and Religious Struggle Scale was administered to 269 participants, which consisted of 174 (65%) female and 91 (34%) male. According to results, old age was related with religious attitude; low education level with high religious experience; high income and education level with high psychological wellbeing, and high mental disorders were associated with young age, low income and education level. Religious attitude was associated with low mental disorder symptoms except for anger, mania, anxiety, somatic, psychosis, memory problem, dissociation and negative affectivity, and with high psychological wellbeing except for accomplishment and negative emotions. In addition to this, religious struggle was associated with high mental disorder symptoms except for mania and substance use, and with low psychological wellbeing. Religious people were associated with low religious struggle except for demonic and moral struggles, and psychological wellbeing was associated with low mental disorder symptoms except for mania and substance use. Implication from the findings, which are mainly consistent with previous studies, that religiosity provides a sense of structure in life and promotes mental health yet conflict in religion may reflect negatively on mental health.

Açıklama

YÖK Tez No: 653988

Anahtar Kelimeler

Psikoloji, Psychology, Psikolojik İyi Oluş, Psychological Well Being, Psikopatoloji, Psychopathology, Ruh Sağlığı, Mental Health

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Bolat, H. K. (2020). Connections of mental disorders and psychological wellbeing with religious attitude and religious struggle. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, İstanbul.