Khaldunian understanding of economico-legal philosophy: A living mechanism for civilizational existence

dc.authorid0000-0003-1982-5398
dc.contributor.authorZakaria, Mohammad
dc.date.accessioned2020-02-27T12:44:04Z
dc.date.available2020-02-27T12:44:04Z
dc.date.issued2020
dc.departmentİHÜ
dc.description.abstractIbn Khaldun is one of the erudite Islamic polymaths. Though he had contributed, as the biographic corpus suggests, to wide range of sociology, jurisprudence, historiography and economico-political philosophy, Ibn Khaldun is best known for his historiographical contribution. Hence his dynamic economic understanding, though pre-modern yet well capable of answering even the postmodern economic questions, almost remains terra incognita to many people. This paper, in adopting doctrinal method and comparative jurisprudential approach, has attempted to explore Khaldunian economic views with special focus on examining the core characteristics of three ideas of kasb ma??sh and jib?yah (later referred to as KAMAJ) as to how these three tools, if developed and cultivated in a mutually exclusive framework, make a given nation blossom and flourish, and absence of which, especially rigging jib?yah (taxation) policy, may corrode production industries, consequentially leading a given country to the cataclysmic escalation of decadence and disappearance from civilizational cartography. By so presenting, the study has demonstrated that Khaldunian economic conceptions would be a better alternative-not pioneer in the theorization of economics as seen by some academics-to the western economic thought.
dc.description.abstractİbn Haldun mütebahhir İslam bilginlerinden biridir. Her ne kadar hakkındaki biyografik kaynakların ileri sürdüğü üzere sosyoloji, hukuk, tarih yazımı ve politik ekonomi gibi çok geniş alanlardaki çalışmalara iştirak etmiş olsa da kendisi daha çok tarih yazımı ile ilgili katkılarıyla tanınmaktadır. Dolayısıyla onun, modern öncesi olmasına karşın post modern ekonomik problemlere dahi yeteri kadar cevap verebilecek ehliyete sahip olan dinamik ekonomik anlayışı neredeyse birçokları için bir terra incognita olarak kalmış vaziyettedir. Bu makale, doktrinel metot ve karşılaştırmalı hukuki yaklaşımı benimseyerek, hususi olarak kesb, maaş ve (daha sonra KAMAJ olarak bahsedilecek) cibayet (vergi) düşüncelerinin esas niteliklerini ele alıp İbn Haldun’un iktisadi görüşlerini keşfetmeye çalışmakta ve karşılıklı olarak münhasır bir çerçeve içerisinde geliştirilip işlendiği takdirde bu üç aracın belirli bir milleti nasıl canlandırıp ilerleteceğini ve yokluğunun da, özellikle cibayet politikasının düzmece şekilde tesis edildiği bir durumda, üretim endüstrisinin nasıl aşınabileceğini ve buna mukabil nasıl bir milleti medeniyet atlasında kaybolmaya ve çöküşün yıkıcı eşiğine sürükleyebileceğini incelemektedir. Böylesi bir sunumla bu çalışma, İbn Haldun’un iktisadi kavramlarının -bazı akademisyenlerin gördüğü üzere ekonomi biliminin teorileşmesinin bir öncüsü değil- batı iktisadi düşüncesine yönelik daha iyi bir alternatif olabileceğini ortaya koymaktadır.
dc.identifier.citationZakaria, M. (2020). Khaldunian understanding of economico-legal philosophy: A living mechanism for civilizational existence. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi. 5(1), 33-54. ss.
dc.identifier.endpage54
dc.identifier.issn2651-379X
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage33
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36657/ihcd.2020.64
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/1067
dc.identifier.volume5
dc.institutionauthorİbn Haldun Üniversitesi
dc.language.isoen
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi
dc.relation.ispartofİbn Haldun Çalışmaları Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectIbn Khaldun
dc.subjectKasb
dc.subjectTaxation
dc.subjectWealth Generation
dc.subjectSustainable Economic Theory
dc.subjectİbn Haldun
dc.subjectKesb
dc.subjectVergilendirme
dc.subjectRefah Nesli
dc.subjectSürdürülebilir Ekonomik Teori
dc.titleKhaldunian understanding of economico-legal philosophy: A living mechanism for civilizational existence
dc.title.alternativeİbn haldun’un iktisadi hukuk felsefesi anlayışı: Medeni yaşam için canlı bir mekanizma
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
003_01_en_Mohammad Zakaria-2.pdf
Boyut:
590.29 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: