Examining the relationship between cognitive empathy, affective empathy and social anxiety in autism spectrum disorder

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmanın temel amacı Otizm Spectrum Bozukluğu (OSB) olan çocuk ve ergenlerdeki sosyal kaygının bilişsel ve duygusal empati ile ilişkisini incelemektir. Bu amaçla, özel eğitim merkezleri ve devlet okullarından 38 OSB tanısı almış çocuk ve ergen ile yaş ve cinsiyetleri eşleşen 38 kontrol çocuk ve ergen katılımcı ve onların ailelerine ulaşılmıştır. Katılımcılara Gözler Testi, Temel Empati Ölçeği, Empati ve Sistematizasyon Ölçeği, Revize Edilmiş Çocuk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Bu çalışmada, değişkenli korelasyon ve kısmi korelasyon analizleri kullanılmıştır ve bunun sonucunda OSB grubundaki çocuk ve ergenlerde, duygusal empati arttıkça, kaygı ve sosyal kaygı düzeyinin arttığı bulunmuştur. Kontrol grubundaki çocuk ve ergenlerde ise, bilişsel empati arttıkça kaygı ve sosyal kaygı düzeylerinin azaldığı yaşın etkisi olmadan gösterilmiştir ve ayrıca duygusal empati ile çocuk ve ergenlerin yaşı arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Doğrusal regresyon analizleri sonucunda, OSB’li grup için, duygusal empatinin hem kaygı düzeyini hem sosyal kaygı düzeyini pozitif yönlü ve anlamlı derecede yordadığı gösterilmiş ve kaygı düzeyinin duygusal empati ve sosyal kaygı arasındaki ilişkide aracı faktör olduğu bulunmuştur. Kontrol grubu için ise bilişsel empatinin katılımcıların kaygı düzeyini negatif yönlü ve anlamlı derecede yordadığı görülmüştür. Ebeveyn cevaplarına göre ise OSB’li grubunda empati, sosyal kaygı ve kaygı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamışken kontrol grubunda empati ile kaygı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. T-test analizleri sonucunda, OSB’li grubun bilişsel empati ve Gözler Testi sonuçları kontrol grubunun sonuçlarından düşük olduğu görülürken, duygusal empati, sosyal kaygı ve genel kaygı düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öz bildirim ve ebeveyn bildirim sonuçları karşılaştırıldığında, kaygı ve sosyal kaygı düzeylerinde anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Kaygı ve sosyal kaygı düzeylerinin öz bildirim sonuçlarında daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın bulguları, literatüre katkıları ve eksiklikleri tartışılmıştır.
The main aim of the current study is to examine the relationship between cognitive empathy, affective empathy, and social anxiety in autism spectrum disorder (ASD) via self-report and parent-report. For this purpose, 38 children and adolescents with ASD, 38 control participants matched for age and gender, and their 76 caregivers were recruited from special education and rehabilitation centres and public schools. The Eyes Test, Basic Empathy Scale, Empathy, and Systemizing Quotient, The Revised Child Anxiety Subscale were applied to participants. As a result of correlation analyses, it was found that affective empathy is increasing in children and adolescents with ASD, anxiety and social anxiety are also increasing. For the control group, while cognitive empathy is increasing, anxiety and social anxiety are decreasing without effects of age and the age of the control group is negatively correlated with affective empathy. As a result of linear regression analyses, while affective empathy positively predicts anxiety and social anxiety in ASD and anxiety is the mediator factor in the relationship between social anxiety and affective empathy, cognitive empathy significantly negatively predicts anxiety in the control group. In terms of parent-report, there is no relationship between empathizing, anxiety and social anxiety in ASD; however, the moderate negative relationship between empathizing, social anxiety and anxiety was found in the control group. As a result of t-test analyses, while children and adolescents with ASD have significantly lower scores in cognitive empathy and The Eyes Test, they did not show significant differences in affective empathy, anxiety and social anxiety from the control group. Comparing self-report and parent-report, significant differences were found in anxiety and social anxiety. Means of self-report were significantly higher than the means of parent-report. Findings of the study, contributions to the literature and limitations were discussed.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bilişsel Empati, Duygusal Empati, Otizm Spektrum Bozukluğu, Sosyal Kaygı, Affective Empathy, Autism Spectrum Disorder

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Sönmez, D. (2020). Examining the relationship between cognitive empathy, affective empathy and social anxiety in autism spectrum disorder. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, İstanbul.