An epistemic shift from Islamism to post-Islamism: Abul A’la Mawdudi versus Abdolkarim Soroush

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

Attribution-ShareAlike 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Islamic countries began to feel the intellectual impact of the West severely in 20th century due to their military and economic loss against the West in the 19th century. As a result, a phenomenon called Modern Islam Political thought having its theory and practice emerged in discrepant Muslim countries as a reaction among the Muslim thinkers. One of them was Abu A’la Mawdudi, who was born in the first quarter of the 20th century of Western colonialism. The another was Abolkarim Soroush, who was among the preparers of the Revolution of 1979 in Iran and was born in different historical setting, where the West do not exist physically. Consequently, this produced different political horizons. As both thinkers thought about how Islam should be linked to politics, they were naturally deeply influenced by the conditions in which they lived. On the one hand, the essay will try to deepen into Mawdudi’s concept of Islam, secular man-made law, and his Islamic state, it will focus on Soroush’s renewal of Islamic knowledge, democracy and on a new rapprochement with the West, on the other hand.
19. yy. da Batı’ya karşı askeri ve ekonomi kayıplar yaşayan İslam devletleri, 20. yy. da sert bir şekilde Batı’nın fikri etkisini hissetmeye başlamışlardır. Tüm bu gelişmelerle birlikte, kendi teorisi ve pratiği olan ve modern İslam Siyaset Düşüncesi olarak adlandırılan olgu bir reaksion olarak Müslüman düşünürler arasında farklı Müslüman ülkelerde ortaya çıkmıştır. Bunlarından biri Batı sömürgeciliğinin yaşandığı 20. yy. ın ilk çeyreğinde doğan Abul Ala Mevdudi’dir. Diğer düşünür ise 1979 yılında İran Devrimi’nin hazırlayıcılarından olan, Batı’nın fiziksel olarak var olmadığı bir tarihsel süreçte yaşayan Abdülkerim Suruş’tur. Bu iki düşünür de İslam’ın nasıl siyaset ile ilişkilendirleceğini düşünürken, doğal ve derin bir şekilde yaşadıkları tarihsel koşullardan etkilenmişler. Bu da tabi olarak faklı siyasal tahayyüleri ortaya çıkarmıştır. Bir yandan bu makale Mevdudi’nin İslam kavramı, seküler hukuk ve onu İslam devleti kavramları üzerine derinleşirken, diğer taraftan Suruş’un İslam bilgisinin yenilenmesi, demokrasi ve Batı ile yeni bir yakınlaşma kavramları üzerine yoğunlaşacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Modern Islamic Political Thought, Abu A’la Mawdudi, Abolkarim Soroush, Islam, Democracy and the West, Modern İslam Düşüncesi, İslam, Demokrasi ve Batı

Kaynak

İbn Haldun Çalışmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

4

Sayı

2

Künye

Akkuç, İ. (2019). An epistemic shift from Islamism to post-Islamism: Abul A’la Mawdudi versus Abdolkarim Soroush. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 4(2), 143-154.