Türkiye’de açık erişim ve açık bilim

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Yazarlar

Bulut, Burcu
Çelik, Sönmez
Gürdal, Gültekin
Holt, İlkay
Kafalı Can, Gönül
Madran, Orçun
Tonta, Yaşar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

ÜNAK

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Rektörlük, Kütüphane Daire Başkanlığı
İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin harmanlandığı hibrit yapıda bir kütüphanedir. Kütüphane, araştırmacıların çalışmaları sırasında ihtiyaç duyacakları kaynaklara erişimlerini kolaylaştırmak için uluslararası standartlara göre kurulmuştur.

Dergi sayısı

Özet

Açık erişim, bilimsel bilgilere herhangi bir engel olmaksızın erişilmesini, bu bilgilerin kullanılmasını ve paylaşılmasını sağlar. Kişisel ve toplumsal düzeyde hepimizi ilgilendiren açık erişim ve açık bilim çalışmaları Türkiye’de son yıllarda önemli bir ivme kazanmıştır. Ulusal düzeyde gerçekleştirilen çalışmalar ve yürütülen Avrupa Birliği projeleri politika yapıcıların açık erişim ve açık bilim konularına ilgi göstermelerini sağlayarak gelişmeleri tetiklemiştir. Bu gelişmeler 2012’den itibaren düzenlenen konferans, seminer vb. gibi etkinliklerle ve devlet kurum ve kuruluşlarının da sürece dâhil olmasıyla birlikte daha da hızlanmıştır. Bu çalışmada Türkiye’deki farklı kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen açık erişim ve açık bilim faaliyetleri literatüre dayanarak incelenmektedir.
Open access provides access to, use of, and sharing scientific knowledge without any barriers. Studies on open access and open science that interest us all on individual and societal levels have gained a momentum in recent years. Studies carried out on a national level as well as the EU projects being partaken have drawn the attention of policy-makers and triggered the developments. These developments have further accelerated with the conferences, seminars and other events that were organized regularly since 2012 as well as with the inclusion of governmental institutions in this process. Based on the relevant literature, we review in this paper open access and open science activities that were carried out by different people and institutions in Turkey.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Açık Erişim, Açık Bilim, Kurumsal Akademik Arşivler, Araştırma Verileri, Açık Lisanslar, Open Access, Open Science, Institutional Academic Archives, Research Data, Open Licenses

Kaynak

ÜNAK2020 Akademik Yayıncılık, Açık Bilim ve Kütüphane(ci)ler Sempozyumu, 1-2 Ekim 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Bulut, B., Çelik, S., Gürdal, G., Holt, İ., Kafalı Can, G., Madran, O ve Tonta, Y. (2020). Türkiye’de açık erişim ve açık bilim. ÜNAK2020 Akademik Yayıncılık, Açık Bilim ve Kütüphane(ci)ler Sempozyumu, 1-2 Ekim 2020, Yaşar Üniversitesi, İzmir.