DSpace'de Creative Commons Lisansı Uygulaması: DSpace@İHÜ Örneği

Çelik, Sönmez

İbn Haldun Üniversitesi

Rektörlük, Kütüphane Daire Başkanlığı
İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin harmanlandığı hibrit yapıda bir kütüphanedir. Kütüphane, araştırmacıların çalışmaları sırasında ihtiyaç duyacakları kaynaklara erişimlerini kolaylaştırmak için uluslararası standartlara göre kurulmuştur.

Fikri emekle meydana gelen ürünler, hukuken sağlanan haklar (Telif hakları), ilgili ülkenin kanunları ile korunur. Creative Commons (CC) lisansları ise bu ürünlerin kullanımı, dağıtımı, tekrar kullanım koşullarını belirlenmesi için kullanılır. CC, fikri mülkiyet kanunları ile birlikte çalışır. CC, kar amacı gütmeyen bir oluşumdur. Eserlerin kullanım koşullarının eser sahibi tarafından belirlenmesini sağlayan açık lisanslar topluluğudur. CC daha adil, erişilebilir ve yenilikçi bir dünya için, bilgi ve yaratıcılığın yasal olarak paylaşılmasına yardımcı olur. Bu sunumda DSpace kurumsal akademik arşiv sisteminde Dağıtım lisansı ve CC Lisansı uygulaması konusu işlenmiştir. Üniversitelerinde kurumsal arşiv sistemi olarak DSpace kullanan profesyonellere için sunumda, CC lisanslarının teknik olarak DSpace sisteminde nasıl aktive edileceği, yayının üst verilerine nasıl ekleme yapılacağı ve kullanılabilecek lisans türleri aktarılmıştır.

DSpace, Creative Commons Lisansı, DSpace@İHÜ

Creative Commons Türkiye Webinarları Serisi

Çelik, Sönmez. (2018). DSpace'de Creative Commons Lisansı Uygulaması: DSpace@İHÜ Örneği. Creative Commons Türkiye Webinarları Serisi, 20 Kasım 2018, Salı. İstanbul: İbn Haldun Üniversitesi.