Yeşilırmak, Ali

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili Scopus Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili TR-Dizin Profili SOBİAD Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi, hukuk ve adalet bilincinin toplumda yaygınlaşmasına hizmet edebilecek, ulusal ve uluslararası hukuk alanında yaşanan gelişmeleri yorumlayıp değerlendirebilecek, fikrî bağımsızlığa sahip, çokdilli, küresel rekabet ortamında başarı sağlayabilecek ve Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edebilecek hukukçular yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Adı Soyadı

Ali Yeşilırmak

İlgi Alanları

International Commercial Law, Arbitration, International Investment Law, Litigation

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Yayın
    Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk nasıl işleyecek?
    (İstanbul Ticaret Odası, 2019) Yeşilırmak, Ali; Yeşilırmak, Ali; Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
    Ticari arabuluculukta belki de en önemli husus müzakerenin nasıl yapılacağı veya müzakere stratejisi ne olacağıdır. İlkesel arabuluculukta, taraflar müzakere stratejisi ile gelmelidir. Çoğunlukla ilkesel müzakerede üç teklif olur. İlk teklif, sonraki teklif ve nihai teklif. Strateji ve teklifler karşı tarafın stratejisi, özellikle ilkesel müzakereye değil de pozisyona dayalı müzakereye dayanıyorsa değişebilir. İlk teklif son derece önem arz eder ve müzakere alanını belirler. Sebebi anlatılmış veya makul bir ilk teklif iyi niyet göstergesidir. Karşı taraf ta bu teklif üzerine genellikle iyi niyetle karşılık verir yani karşı teklifini verir. İlk teklife karşılık, diğer taraf pozisyonunda ısrar ederse bir sonraki teklifi, ilkinin aynı veya biraz daha değiştirilmiş versiyonu olarak yapmak uygun olacaktır. Bu teklifte karşılık bulmaz ise bir önceki teklifte ısrarcı olmak ve karşı taraftan bir adım beklemek doğru bir yaklaşım olur. Taraflar, güçsüz görünmekten korktukları için ilk adımı atmaktan yani ilk teklifi yapmaktan kaçınabilir. Ancak bu korkuyu yenmek için uyuşmazlığın değerinin mutlaka önceden çalışılmış olması gerekir. Uyuşmazlığın değeri, pozisyondan farklı olarak her iki tarafın da durumu (ödeme gücü, ihtiyaçlar vs.) göz önüne alındığında uyuşmazlık konusunun ortaya çıkan değeridir. Bu değer bilindiğinde müzakere edilecek meblağın sınırlarını tespit etmek kolay olacaktır. Taraf bu değeri belirlemekte güçlük yaşıyor ise, arabulucu ilk teklifte bulunmak yoluyla kilitlenmeyi aşabilir.
  • Yayın
    Uyuşmazlıkların arabuluculuk ve tahkim yollarının birlikte kullanılarak çözümü (Med- arb) in ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk
    (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2018) Yeşilırmak, Ali; Yeşilırmak, Ali; Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
    Tahkim özellikle uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan en etkin yoldur. Tahkimin yanında 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren modern anlamda arabuluculuk ulusal ve yüzyılın sonundan itibaren uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde de özellikle 2001 yılında 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun (“MTK”) kabulü ve 2011 yılında 4100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda (“HMK”) MTK’na paralel hükümler içeren 11. Kısmın kabulü ile tahkim konusunda kültür yaratılmaya başlanmıştır. 2012 yılında 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun (“HUAK”) ve 2017’de 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda yer alan arabuluculuk hükümleri ile de arabuluculuk konusunda kültür filizlenmeye başlamıştır. 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun’un 20 23. maddeleri gereği ticari davalara ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuğa gitme zorunluluğu da yani ticari uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculukta kanunlaşmış ve uygulanmaya başlamıştır. Arabuluculuk ve tahkimin birlikte kullanılması (yani “mediation” ve “arbitration” ın kısaltması olarak “med-arb”) giderek tartışılan bir konu haline gelmiştir. Zira her iki uyuşmazlık çözüm yolunun birlikte kullanılması uyuşmazlık çözümünü daha etkin hale getirmektedir. Gerçekten de özellikle Uzakdoğu’da med-arb sık bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin Çin’de Chinese International Economic and Trade Arbitration Center yani CIETAC Tahkim Merkezi’nin 2016 yılındaki 2.183 davasının %20-30’luk (450-650) kısmı med-arb ile sonuçlanmıştır. Med-arb uyuşmazlık çözümüne etkinlik ve esneklik kazandırmaktadır. Zira arabuluculuk yoluyla çözülemeyen yani dostane bir uyuşmazlık yolu ile çözülemeyen uyuşmazlıklar için bağlayıcı ve kesin bir başka yol daha kullanılmaktadır. Bu şekilde uyuşmazlığın kesin olarak çözümü sağlanmış olmaktadır. Med-arb tarafların anlaşması yoluyla kullanılabilir. Bu anlaşma genellikle taraf sözleşmesinde med-arb’a yer verilmesi şeklinde olmaktadır. Bildiride Med-arb’ın olumlu ve olumsuz yönleri, kullanım şekli, arabuluculuğun tüketilmesinin zorunlu olup olmadığı, med-arb kullanımının kim tarafından önerileceği ve Türk hukukunda med-arb kullanımı ele alınmıştır.