Bu araştırmanın konusu OSB’lerde çalışan beyaz yakalı teknik ve ofis çalışanlarının uzaktan çalışma uygulamaları konusunda geliştirdikleri ahlaki algılamaların ölçülmesi ve sınıflandırılmasıdır. Buna dayalı olarak uzaktan çalışma uygulamalarının ne gibi ahlaki sorunlara yol açtığı ampirik verilerle desteklenecek ve araştırma çoğunlukla OSB’lerde yapılacağı için bu konuda Türkiye’de elde edilen ilk geniş çaplı alan bulgusu olacaktır.
Küresel rekabete ayak uydurmak ve sürdürülebilir olmak isteyen tüm şirketler ve kurumlar, değişimi doğru bir şekilde yönetmek, teknolojinin gerekli kıldığı zihinsel ve operasyonel dönüşümü kurumlarına hızlı bir şekilde adapte etmek zorundadırlar.
Bu bölümde Ahiliğin bir sentez medeniyeti olan Türk-İslâm medeniyetinin asli unsurlarından biri olduğundan ve de Türk çalışma ahlâkının biricik referansı olduğundan hareketle bu geleneğin kökeni ve günümüz sorunlarına cevap potansiyeli tartışılacaktır. Bu bölüm kaleme alındığı sıralarda ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş, Pazarcık merkezli eşi görülmemiş bir deprem felaketi ile karşılaştı ve on binlerce insan öldü, yüz binlerce insan yaralandı ve sakat kaldı. Tıpkı 1999 Gölcük depremi gibi bu depremde de kayıpların tek nedeni ülkemizde binaları inşa eden iş dünyasının ve onları denetleyen kamu otoritelerinin kadim Ahilik değerlerinden çok uzakta olmalarıdır. Deprem felaketinin nedeni teknik değil ahlakidir. Bu nedenle Ahilik çok daha fazla üzerinde durulması gereken kadim bir kurumdur. Bu bölümde Ahiliğin zannedildiğinden çok daha köklü ve kadim bir gelenek olduğunu tarihi örneklerle göstermeye çalışacağız…