Bu araştırmanın konusu OSB’lerde çalışan beyaz yakalı teknik ve ofis çalışanlarının uzaktan çalışma uygulamaları konusunda geliştirdikleri ahlaki algılamaların ölçülmesi ve sınıflandırılmasıdır. Buna dayalı olarak uzaktan çalışma uygulamalarının ne gibi ahlaki sorunlara yol açtığı ampirik verilerle desteklenecek ve araştırma çoğunlukla OSB’lerde yapılacağı için bu konuda Türkiye’de elde edilen ilk geniş çaplı alan bulgusu olacaktır.
Küresel rekabete ayak uydurmak ve sürdürülebilir olmak isteyen tüm şirketler ve kurumlar, değişimi doğru bir şekilde yönetmek, teknolojinin gerekli kıldığı zihinsel ve operasyonel dönüşümü kurumlarına hızlı bir şekilde adapte etmek zorundadırlar.
(Busssecon International, 2021) Arslan, Mahmut; Demirel, Hilal; Kok Arslan, Havva; Arslan, Mahmut; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü
This study aims to develop a theoretical approach to define the culture of peace and its dimensions in the workplace based on De-Rivera’s peace culture dimensions at the international level. This study offers an organizational model in the workplace and it needs empirical tests in further studies. This paper is an attempt to develop a theoretical framework for peace culture in the workplace. Peace culture will be analyzed in four underlying dimensions: liberal development, violent inequality, state use of violent means, and nurturance. This study transfers De Rivera’s peace culture dimensions into the organizational level, and it is assumed that peace culture in the workplace could be a remedy for a harmonious and peaceful workplace. Peace culture in the workplace is also expected to be a beneficial factor to employees’ behavior, job performances, and organizational commitment as well as work outcomes. In a conclusion, it is expected that this study fills the gap in the literature and will have a leading role for further studies.